Home / Bijgerechten / Spi-Spa-Spinaziebroodjes
29 december, 2015

Spi-Spa-Spinaziebroodjes

Posted in : Bijgerechten, groentegerechten, Hapjes, Lunch, Recepten, Vegan, Vegetarisch on by : Emine Tags: , , , , ,

Mijn moeder maakt heel vaak gözleme. Dat is een soort pannenkoek/wrap met spinazie, kaas of aardappel bijvoorbeeld. Daar kan ik wel van blijven eten. Zo lekker! Ik heb er mijn eigen variant op gemaakt. Een iets gezondere versie. Zonder te veel boter of olie, want normaal gesproken worden ze op een bakplaat gebakken en bestreken met zonnenbloem/olijfolie.

Spinazie broodjes gözleme a la Özlem

Het klinkt misschien als veel werk, maar het valt reuze mee. Je moet er wel de tijd voor nemen, maar ondertussen kun je rustig boodschappen doen, de was opvouwen, de afwas doen, financiële zaken afhandelen, kinderen naar school brengen, film kijken, zelfs naar je werk toe gaan…

Ingrediënten
– 350-400 gr meel naar keuze (ik heb meergranenmeel gebruikt)
– 50 gr boter of olijfolie (zacht)
– 100-150 ml lauw water
– 1 zakje gist
– zout
– 150 gr spinazie (fijn gesneden)
– sambal
– ei geklutst* (vegan’s kunnen dit weg laten)
– Optioneel: halve tl suiker*
* Wil je echt helemaal geen suiker gebruiken, dan kun je dit gewoon weglaten. Het deeg zal wel iets rijzen, maar minder dan wanneer je er suiker in doet. Ik ben nog steeds geen recept voor deeg tegen gekomen waar je deeg zonder suiker goed kan laten rijzen.

Bereiding
Laat het gist in een bakje met klein beetje lauw water een paar minuten weken.
In een schaal, meng het meel, boter, water, gist, zout (en suiker indien gewenst) en kneed het tot een deegbal. Het mag best een beetje plakkerig aanvoelen. Zorg in ieder geval dat het niet te droog wordt.
Laat het deeg een paar uurtjes op een warme plaats (bijvoorbeeld de vensterbank) afgedekt rijzen. Vermaak je ondertussen met de dingen die je moet doen of plof lekker op de bank neer en kijk een of twee leuke films!
Wanneer je ziet dat het deeg is gerezen, verdeel het deeg in gelijke stukjes en dek dit of op een natte theedoek, anders drogen ze uit.
Rol elk bolletje uit op een bestrooide ondergrond, zoals op de foto, en smeer voor de helft in met een beetje sambal.

spinazie-broodjes-01

Leg dan een handjevol spinazie op de besmeerde helft en strooi een klein beetje zout erover. Vouw het deeg dicht en druk de zijkanten aan met een vork. Anders is de kans groot dat het open gaat tijdens het bakken in de oven.

spinazie-broodjes-02

spinazie-broodjes-03

Ondertussen kun je de oven aanzetten op 180 graden en goed warm laten worden. Dan kun je de eerste lading voor ongeveer 15 minuten in de oven zetten. Bestrijk deze eerst met het ei. Rol in de tussentijd verder tot al het deeg is gerold en gevuld.

Gözleme eten wij vaak met yoghurt, maar zonder is het ook lekker. Het kan zowel als ontbijt, lunch en avondmaaltijd dienen of in de avond als ‘snack’ gegeten worden. Het is het proberen waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.