Home / groentegerechten / Wortel-tomatensoep
16 februari, 2017

Wortel-tomatensoep

Posted in : groentegerechten, Recepten, soep, Vegan, Vegetarisch on by : Emine Tags: , , , ,

Vroeger hield ik totaal niet van tomatensoep. De tomatensmaak overheerste zo erg en na een paar happen had ik dan ook wel genoeg gehad. Maar naarmate je ouder wordt, veranderen je smaakpapillen zoals het lijkt en durf je het ook steeds meer aan om nieuwe groentes of recepten te proberen. Persoonlijk vond ik tomatensoep wel smakelijk ogen en mede daardoor heb ik het toch vaker geprobeerd. Het heeft gewerkt, want het ene soep is het andere niet, ook al dragen ze dezelfde naam. Zolang er geen gekke stukjes in tomatensoep te vinden is, ben ik helemaal tevreden.

Deze week had ik ook zin in soep. Een aantal weken geleden heb ik ook tomatensoep gemaakt met basilicum, maar kon het recept helaas niet meer vinden. Aangezien ik nog wat ‘vergeten’ groente had liggen in de koelkast die ook maar een keer op moesten, heb ik maar gecombineerd en geïmproviseerd. Het is heel simpel en in een hand-omdraai gemaakt. Een aantal dagen geleden heb ik ook een recept voor croutons gedeeld, deze heb ik ook in de soep gedaan (de croutons dan)!

Wortel tomatensoep

Ingredienten (4 personen)
– 500 gr wortels
– 4 (vlees)tomaten
– halve/hele paprika (ik had nog een halve liggen, vandaar)
– 3 teentjes knoflook
– halve sjalotje (kan ook hele)
– 1 bouillonblokje voor 1 lt naar smaak
– snufje knoflookpoeder
– 2 el olijfolie
– water
– crème fraiche (optioneel, recept Vegan Creme Fraiche)

Bereiding

Leg de tomaten een half uur in kokend heet water. Pel het velletje van de tomaten. Snijd alle groente in grove stukken.

recept wortel tomatensoep

Bak in een pan (waar je de soep in gaat bereiden) de gesneden sjalotje en knoflook aan. Voeg daarna de wortelen en paprika aan toe en bak deze even mee.  Voeg dan de tomaten toe en laat de wortelen en paprika paar minuutjes komen in het vocht dat uit de tomaten komt. Voeg daarna heet water toe, tot het net boven de groente uit komt en laat dit koken tot de wortelen makkelijk doorprikbaar wordt.

recept wortel tomatensoep

Wanneer je makkelijk door de wortelen kan prikken, haal de pan van het vuur en laat even paar minuten staan. Pureer dan alles met een staafmixer tot een glad geheel en zet weer op het vuur. Voeg zo nodig meer water toe als het te dik is, wat waarschijnlijk het geval is. Voeg het bouillonblokje en de knoflookpoeder aan toe en laat paar minuten op laag vuur doorkoken.

Houd je van romige soepen, dan kun je er tijdens het serveren een schepje crème fraiche aan toe voegen. Ik was het zelf vergeten, maar zonder is het ook al heel lekker.

Met dit recept ben je hoogst waarschijnlijk een half uur mee bezig. (Eerste keer vaak wat langer uiteraard).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.